Intimitat de Hanif Kureishi

intimitat

¿ Què vaig aprendre de la vida del meu pare? Doncs, que la vida és una lluita, una lluita que no porta enlloc, ni te la valoren ni te la recompensen mai. Hi ha poc de plaer al matrimoni; comporta bones dosis de fortalesa, igual que de fer una feina que detestes. Ni ho pots deixar córrer ni en pots gaudir. Tant ell com la mare van ser uns frustrats, no van ser capaços d’aconseguir el que volien, fos el que fos. No obstant això, van ser lleials i fidels l’un amb l’altre. Deslleials i infidels amb ells mateixos. ¿O potser ho interpreto malament?

Fragment d’ “Intimitat” de Hanif Kureishi

En Jay, un escriptor i guionista d’èxit que sembla tenir-ho tot, ens narra la seva última nit a casa seva amb la seva família. Detalla un darrere l’altre els moviments, pensaments i emocions que fa, pensa i experimenta durant les darreres hores al seu pis  abans de marxar-ne definitivament  per anar a viure amb en Victor, el seu amic i company de fatigues.

En aquest relat en Jay ens desgrana la seva relació amb la Susan, la dona amb qui ha compartit sostre aquests darrers anys i mare dels seus dos fills. Les seves paraules ens evoquen tant  l’enamorament i passió inicials com  la buidor i la manca de xispa que actualment està experimentant la seva relació, a banda dels seus sentiments vers en una casa que ja no sent com a pròpia, plena d’andròmines i antigalles.

Així mateix, tot contemplant les rutines i detalls de la seva quotidianitat, en Jay expressa amb tendresa la relació  amorosa que té amb els seus fills i que ben aviat quedarà darrera d’aquestes parets que està a punt d’abandonar.

És un llibre que entra en profunditat i bellesa a analitzar la trajectòria familiar i sentimental d’un home, que gairebé ratlla els quaranta: una història que posa en relleu els seus dubtes i ens mostra com afronta els seus neguits, com planta cara als tòpics vitals que sempre l’han rodejat, com malviu amb les seves pors al desconegut, com experimenta la  tristesa i com, finalment,  deixa que un fil d’emoció comenci a omplir de nou la seva vida.

Necessitaré plomes i papers pel meu viatge. No vull oblidar cap emoció important. Perseguiré els meus sentiments com un detectiu, cercant les claus del crim, escrivint alhora que em llegeixo per dintre. Vull una honestedat absoluta que no impliqui merament el repetir-te que ets un malentranyat.

Fragment d’ “Intimitat” de Hanif Kureishi

 

 

 

 

One response to “Intimitat de Hanif Kureishi

  1. Em va agradar molt. Fantàstica novel•la curta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s